29
јан
2021
Компируша
1. Најпрво подгответе го филот- се ренда кромидот и се запржува на масло во тава. Се додава ренданиот свеж компир и тој малку се запржува околу 3 мин. Се посолува и се става бибер.
2. Се замесува помеко тесто и се дели на 10 топчиња. Се намрсуваат топчињата и се оставаат да одморат. Потоа на чаршав се тегнат корите се намрсуваат и се става од филот со компири.Со чаршавот се превиткуваат корите во ролат и се редат во тепсија.Од оваа количина излегуваат 2 тави .Се намрсуваат и се пече во загреана рерна на 250 С околу 25 мин.
На крајот се попрскува со вода и масло и се покрива со платнена крпа.
Лиценца: Сите права се задржани
Рзликата ја гледам што ти претходно си изрендала,а мама дирекно им ренда на корите.Одлично е.