Компируша
Состојки
- 1 кг брашно
- 2 лажици сол
- 4 лажици масло
- едно ќоше од коцка квасец
- ледена вода
- Фил
- 1 рендан кромид
- 5 рендани компири
- 1 лажиче црн бибер
- сол по вкус
Подготовка
1. Најпрво подгответе го филот- се ренда кромидот и се запржува на масло во тава. Се додава ренданиот свеж компир и тој малку се запржува околу 3 мин. Се посолува и се става бибер.
2. Се замесува помеко тесто и се дели на 10 топчиња. Се намрсуваат топчињата и се оставаат да одморат. Потоа на чаршав се тегнат корите се намрсуваат и се става од филот со компири.Со чаршавот се превиткуваат корите во ролат и се редат во тепсија.Од оваа количина излегуваат 2 тави .Се намрсуваат и се пече во загреана рерна на 250 С околу 25 мин.
На крајот се попрскува со вода и масло и се покрива со платнена крпа.