Водата ја ставаме да врие. Откога ќе зоврие ја истураме палентата и вариме неколку минути, се посолува по вкус и се трга на страна.
Фил 1-обареното зеље ситно го сецкаме и го мешаме со урдата
фил 2-зденката заедно со павлаката ги гмечиме со вилушка
Калапот го обожуваме со фолија и ја премачкуваме со малку масло, ставаме неколку лажици од варената палента и ја филуваме со првиот фил, потоа повторно ставаме палента па филуваме со вториот фил, ставаме повторно палента и премачкуваме со ајвар, а врз ајварот ја редиме исцепканата зелена пиперка и повторно ставаме палента. Го ставаме во фрижидер неколку часа за да се стегне.
На здравје !!

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови