Подготовка на оризот
Во голема тава на масло пропржете го ситно исецканиот кромид, додајте го оризот и се заедно измешајте. Налејте го со водата, додајте по малку сол и вегета но внимателно бидејќи и пармезанот е солен. Оставете го да вари додека течноста испари и оризот е варен.
Во сварениот ориз додајте го пармезанот и путерот, измешајте го и оставете го целосно да олади.

Подготовка на филот
Во тава со 2 лажици масло и 1 лажица путер пропржете го ситно исецканиот кромид, морков и лукчето, додајте го меленото месо и уште малку пржете ги заедно. Потоа додајте го виното, пола чаша вода, ловорот, зачините, доматниот сос и оставете го да вари додека испари течноста и сосот се згусти. Кога е готов додајте го грашокот измешајте го и оставете го да олади.

Подготовка на аранчините
Се зема од оризот и на дланката се прави како плескавица се става одприлика по две лајчина од филот и се формира како топка.
Направените топки оставете ги околу половина час во фрижидер да се стегнат и потоа следи поховање и пржење.
Најпрво извалајте ги во изматеното јајце, потоа во презлата и пржете ги во поголема количина загреано масло колку да заруменат.Пржени ставајте ги на салфетки да го впијат вишокот на маснотија.
Се служат топли со салата по желба.

Од оваа смеса јас направив 13 аранчини но во зависност од вашата потреба можете да ги преполовите состојките и да направите помалку.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани