Слатко од тиква
Исчистете ја тиквата и насечетеја на коцки. Ставете ја во ладната вода со мразот да одстои 1-2 часа /ова е наместо да стои неколку часа во варова вода/.
Тиквата треба да е зрела, од оние за манџа-долга со лимон жолта боја.
Од шеќерот и 200мл вода сварете густ шербет, па додајтеја исцедената тиква.
Овој начин на подготовка на слаткото од тиква НЕ СМЕЕ ДА СЕ МЕША за време на варењето, туку само се протресува тенџерето и одвреме на време. Се потисниваат коцките тиква со решетка-лажица за да се препријат од шербетот. Се вари се додека коцките не добијат стаклесто золта боја/околу 1 час во време траење/ или кога шербетот ќе ја достигне саканата густина како за слатко.
15-сетина минути пред карај, ставете ги оревчињата и сечениот лимон на тркалца, доварете го слаткото.
Готовото слатко тргнете го од огнот, прекријте го со влажна платнена крпа и оставете да се излади. Изладено собете го во теглиња.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Imam samo edna molba....da stavis slika od koja sorta tikva go pravis za da znam tocno koja da nabavam, da ne napravam utka ;))
korata i mnogu tanka i cvrta, mora da se vnimava koga se cisti,jas obicno ja cistam kako lictenje ,del po del bidejki puka pri zarezuvanjeto. pozzz