Сладолед со вишни
Освежителен и киселкаст вкус, погоден за летниот период.
1. Вишните се блендираат со 50 гр шеќер.
2. Жолчките се матат со преостанатиот шеќер, додека се добие кремаста смеса.
3. Во тенџере се соединуваат млекото и слатката павлака, па се загреваат на умерена температура до мигот на вриење. Се трга од оган и се додаваат изматените жолчки, па се продолжува со готвење, со постојано мешање додека почне да се згуснува смесата.
4. Во изладената смеса се додаваат блендираните вишни и ренданата кора од лимон, па полека се промешува.
5. Во пластичен сад се става смесата и се остава во замрзнувач.
Доколку сакате да има и цели вишни, тогаш само половина изблендирајте. Но кога ќе ја ставите смесата во замрзнувач, потребно е да се промешува на 30 минути и постапката да се повтори неколку пати, додека сладоледот да замрне целосно.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови