Сир торта со капини и чоколадо
Прво го приготвуваме тестото, т.е. кексот.
Посебно се мешаат сувите состојки, а посебно водените. Потоа се се меша заедно.
Калап бр 24 се намастува и набрашнува и во него се истура половина од тестото.
Се печи во загреана рерна на 190С 8 минути.
Од млекото прашокот за пудинг и шеќерот се вари пудинг крем.
Кога е готов, се трга од рингла и во него се меша крем сирењето.
Кремот се премачкува врз првиот дел од потпеченото тесто, а над него се мачка слој од останатиот дел смеса за тесто, па се враќа во рерна, сега веќе намалена на 170 С и се печи 25 минути.
Додека се печи тортата, ја спремаме чоколадната глазура.
Слатката павлака ја загреваме и во неа го кршиме чоколадото. Мешаме до соединување и мазна структура.
Се остава да се лади додека се печи тортата, а потоа откако ќе е печена се остава уште 10-15 мин и таа да подолади и се истура одозгора.
Врз чоколадната глазура се редат капините.
Тортата се остава во фижидер убаво да се здрви пред служење.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови