Ригатоне
Да ѕирнеме малку во кујната на италијанците, да видиме што ли тоа тие манџарат. Јас се одлучив за Ригатоне кој го правев само со мелено месо, а овојпат и со нивниот прочуен сос Болоњезе
1. Во посолена вода сварете ги макароните кои си го носат името како рецептот - Ригатоне и тоа ал-денте, потоа за кратко полијте ги со ладна вода, оставете да се добро исцедат. Откако се исцедиле и оладиле полијте ги со зејтинот и измешајте. Во нив додадете го пармезанот и измешајте ги.
2. Во модла на одкопчување бр.24 наредете ги макароните една до една.
3. Врз наредените макарони ставете го Рикота сирењето и со рацете или со рачката на лажицата потрудете се да се добро распореди да влезе и меѓу макароните.
4. Болоњезе сосот врел истурете го врз сирењето, исто така протресете ја модлата или повторно на исти начин потрудете се да и тој влезе меѓу макароните. Ставете во рерна да се подпекува околу 15 мин. на 200 степени.
5. Извадете и посипете го ренданиот кашкавал, повторно вратете во рерна, кога се стопи кашкавалот извадете.
Пријатен апетит!
Забелешка
- Пармезанот измешан со макароните ќе овозможи да тие не се лепат една за друга и лесно ќе ги наредите исправени една до друга. Немав јас пармезан и изрендав тврдо сирење, заврши работа и сирењето.
- Рикота сирење јас исто така немам, но толку слично ми е на нашата урда, па ставив урда измешана со рендано сирење.
- Како зимница имам спремано сос болоњезе без мелено месо, денес само го спржив мелено месо со кромид и додадов од веќе готовиот сос, а доколку немате, се надевам дека можете и знаете веке сите за тој сос, па ќе си спремите.
- Сосот е потребно да се налие врз макароните врел бидејки полесно навлегува меѓу и во макароните, а во исто време го топи и пармезанот. Потребно е да навлезе и во самите макарони бидејки ги прави посочни.
- Се јаде топла, но ако сакате да извадите парче како торта, навистина треба да биде оладено, така добро е зацврстено и комотно се сечат парчиња какви што сакате.
- Кај мене едвај вака извадено парче, го сечев веднаш откако го извадив од рерната вака спреамниот ручек, моите не сакаат ладно да јадат.
Лиценца: Сите права се задржани
Mnogu ubavo izgleda!