Режана салата
Вкусна декоративна салата која може да се спрема на два начина.
ПРВ НАЧИН БЕЗ КОНЗЕРВАНС
1. Пиперките се сечат на ленти, се става шеќерот, солта, зејтинот и 700 мл. 6% алкохолен оцет, се мешаат да се соединат состојките и се остава да стои околу 2-3 часа.
2. Се полнат теглите и се прелеваат со течноста која за време на стоењето се добива од зеленчукот.
3. Се затвараат теглите, се стават да се пастеризираат онолку време колку што е потребно да се затворат капаците.
ВТОР НАЧИН СО КОНЗЕРВАНС
1. Пиперките се сечат на ленти, се става шекерот и солта, се мешаат да се соединат состојките и се остава да пренокат.
2. Наредниот ден се сечкат на ленти краставиците и морковот.
3. Се цедат пиперките и се додаваат кон исецканите краставички и морков.
4. Во течноста од пиперките се додава 700 мл. 6% алкохолен оцет, зејтинот и 1 конзерванс, се става да проврие, се попарува зеленчукот. Се остава да олади и се собира во теглите - потоа нормално - се става на полиците во подрумот.
Вие изберете на кој начин ке сакате да ја приготвите оваа салата. Јас предпочитам без конзерванс.
Лиценца: Сите права се задржани
iziram, zovrie vodata i ostavam nekolku vreme - ne sum merela nikogas vremeto, od prilika... se poznava Dani po kapackite.... neli prvo se podignat kapackite- pa koga pocnat da se spustaat jas veke gi isklucuvam, gi vadam i vednas gi stavam vo kartonska kutija vo koja sum stavila nekoe staro kebe ili krpi, gi stutkam tamu i ostavam se dodeka se oladat.tie procesot go prodolzuvaat i dobro se zatvaraat, jas ja spremiv polovina doza ama pikantnata salata veke trodupla doza....