Потпечено лепче со кашкавал
Еве едно лепче кое првпат го видов во Литванија, си го дополнив со лук (обично се користи млад кромид) и зачини. Двете верзии се превкусни, а слободно може да се додадат и маслинки, печурки и сл.
1. Лепчето се сече на коцкички пришто не се сече долната кора.
2. Во процепите се става кашкавал. Рерната се загрева на 180 степени.
3. Лукчињата се толчат, се додава путерот и со тоа се премачкува лепчето. (Може и маслиново масло да се искористи, едно лажиче би било доволно)
4. Ставаме зачини и печеме додека кашквалот не се растопи. (отприлика 10 минути)
Мој совет е да се користи чедар, најубаво ќе се растопи, но, успева и со други видови кашкавал.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
http://moirecepti.mk/post/%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%87%D0%B5/
за мерак е, така топло да се јади :)