![Потпечена боранија](https://moirecepti.mk/content/uploads/2022/06/potpecena-boranija-so-preyla-dcba53-800x600.jpg)
Потпечена боранија
Предлог за преубав ручек.
Подготовка:
1. Во посолена вода ја ставаме боранијата да се зоврие. Откако е зовриена ја цедиме од водата.
2. Во касерола го запржуваме ситно сецаното лукче, кромитче и црвениот патлиџан кој го исецкавме на коцки. Во нив ги додаваме парчињата боранија, промешуваме добро и зачинуваме со босилек, сол и црн бибер.
3. Во тавата каде ќе печеме попрскуваме масло, а потоа попрскуваме лебни трошки. Ја додаваме боранијата и ја распоредуваме насекаде по тавата. По површината редиме парчиња пушена сланина, а потоа и едамер кашкавал. Затвараме со рендана моцарела.
4. Тавата ја ставаме да се пече во загреана рерна околу 25 минути. Имате превкусно јадење. Послужете се со топло приготвено и чаша убаво вино.
На здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови