Потпечена боранија
Состојки
- 1кг зелена боранија
- 250гр пушена сланина
- 200гр моцарела рендана
- 200гр едамер кашкавал
- 3лажици лебни трошки
- 1лажица босилек
- 1/3лажица сол и црн бибер
- 100мл масло
- 1 црвен патлиџан
- 1 кромид
- 1чешне лук
Подготовка
Предлог за преубав ручек.
Подготовка:
1. Во посолена вода ја ставаме боранијата да се зоврие. Откако е зовриена ја цедиме од водата.
2. Во касерола го запржуваме ситно сецаното лукче, кромитче и црвениот патлиџан кој го исецкавме на коцки. Во нив ги додаваме парчињата боранија, промешуваме добро и зачинуваме со босилек, сол и црн бибер.
3. Во тавата каде ќе печеме попрскуваме масло, а потоа попрскуваме лебни трошки. Ја додаваме боранијата и ја распоредуваме насекаде по тавата. По површината редиме парчиња пушена сланина, а потоа и едамер кашкавал. Затвараме со рендана моцарела.
4. Тавата ја ставаме да се пече во загреана рерна околу 25 минути. Имате превкусно јадење. Послужете се со топло приготвено и чаша убаво вино.
На здравје.