17
мар
2012
Посна торта со кокос
Во поголем сад се мешаат шеќерот, водата, зејтинот, брашното и пецивото додека се добие еднолична смеса. На крај се додава и кокосот и смесата се дели на два дела. Првиот дел останува бел а во вториот се додава какаото.Во подмачкан плех се истура смесата со какао и се става да се пече.Одкако ќе се испече се ваѓа од рерна и се премачкува со мармалад по желба. Над мармаладот се истура втората смеса се израмнува и се враќа во рерна да се допече.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
Lile probaj tortata e em ubava em izdasna pozz :)
Za
Само да прашам, на која температура се пече и колку време?
Прашувам бидејки се мислам дали ако долното тесто е печено, па го додадеме горното(бело), првото нема да загори во процесот да печење на второто бело тесто :)
120ml no so kolkav filgan i da meris nema da zgresis zatoa sto site sostojki se merat so filgan-ista mera.Ako sakas tortata da ja peces vo pogolem pleh togas mozes da upotrebis i pogolema mera .Ovaa visina e vo pleh40x28 i sosema e dovolno visoka za posna torta pozz
уште да бев паметна и да ги прочитав коментарите за да видам што шоља е...си ја грабнав јас најголемата од дома, па испадна дупла доза :) :) :) :)
многу е убав, ќе се прави пак, ама со нормална доза :) :) :) :)
со оглед на тоа дека рецептов ми е од поомилените, рашив да си го унапредам и не ја оплескав, а гостите правеа М М М и употребуваа безобразни зборови како комплимент. е до толку им се допадна :) :) :) :)
роденден беше на ќерќичето на моја другарка која не живее тука, па го ц'цкав со многу многу мерак за да се израдува љубената славеничка :)
силиконско, нормално. само тоа признавам од калапи и сечам вени по нив :) :) :) :)
го чекав долго време од кога го нарачав. нарачав за мене и подарок за мојата најдобра другарка уште пред нова година, да си ги делиме убавините :)