
Посен прелиен јаболков колач
Секојдневен колач е, не се мати, со лажица се прави,
 Чашата е од 240 мл.
 Припрема
 - Сите наведени состојки - брашното, гризот, пециво, ореви, ванили, шеќер, циметот, водата, зејтинот, лимоновата кора, румот или вишновката. Се заедно ставете во садот и со лажица измешајте. Префрлете ја смесата во модла 26 бр. , печете на 180 степени околу 30 мин. Оставете да олади.
 - Сварете го шербетот - залијте го шеќерот со водата, додадете зејтинот, нека кратко врие (да не се згусти многу) - прелијте го оладениот и на парчиња исечен колач. Посипте со ореви, а може и така да остане.
 Совет
 - Не се грижете ако веднаш не се впие шербетот, покријте ја модлата и бидете стрпливи, полека се впива поради самата текстура на тестото.
Лиценца: Сите права се задржани

































