
Полнети кременадли со млечен сос и зачинет компир
Најпрвин исецкајте ги сувите домати и измешајте ги со ренданото сирење.
 Секоја кременадла странично засечете ја и направете џеб.
 Наполнете ги со мешавината од суви домати и сирење.
 Убаво со раце притиснете ги да се распореди полнењето.
 Посолете ги кременадлите, наросете црн бибер и премачкајте ги со сенф.
 Во тава на оган ставете масло, ливчиња жалфија и гранче рузмарин.
 Ставете ги и кременадлите.
 Пржете ги на среден оган додека убаво се запржат.
Лукчето истолчете го и измешајте го со водата, а потоа со него премачкајте ги штотуку испржените кременадли.
Подготовка на сосот
 Во тава на оган ставете го путерот и маслото.
 Додајте го ситно ренданиот кромид и кратко пропржете.
 Налејте ја и супата и оставете да поврие(не оставајте да изврие цела).
 Додајте ја павлаката за готвење, куркумата, сол и малку црн бибер.
 Оставете сосема малку да проврие.
Подготовка на компирите
 Компирите излупете ги и исечете ги на парчиња.
 Ставете ги да се варат(внимавајте да не ги преварите, нека останат малку недоварени), а потоа исцедете ги од водата.
Во тава на оган ставете масло, путер и гранче рузмарин.
 Откако ќе се загреат ставете ги компирите, копарот, црвениот пипер, малку сол и црн бибер.
 Пржете ги на тивок оган.
Во друга тава испржете ги шампињоните исечени на половинки.
Во чинија за сервирање ставете кременадла посипана со сосот, компири и печурки.
 Во комбинација со ова одлично оди чаша црвено вино.
Ова беше нашиот овогодишен Божиќен ручек.
 Среќни празници на сите!
Лиценца: Сите права се задржани





















