Полнети кременадли со млечен сос и зачинет компир
Состојки
- За подготовка на кременадлите
- 6 кременадли
- 2 лажица сенф
- 6 суви домати во масло
- 1 -2 лажици рендано биено сирење
- 1 гранче рузмарин
- 4-5 ливчиња свежа жалфија
- 3-4 чешниња лук
- 1-2 лажици вода
- по потреба сол, црн бибер
- Сос
- 1 лажичка путер
- 1 лажица маслиново масло
- 1/4 главица кромид
- 150-200мл. неутрална павлака за готвење
- 1 неполна црпалка зеленчукова супа
- 1/2 лажичка куркума
- по потреба сол, црн бибер
- За подготовка на компирите
- 6-7 компири
- 1 гранче рузмарин
- 1/2 лажичка копар
- 1/2 лажичка пикантен црвен пипер
- 1 лажичка путер
- по потреба масло, сол, бибер
- 350гр. свежи шампињони
Подготовка
Најпрвин исецкајте ги сувите домати и измешајте ги со ренданото сирење.
Секоја кременадла странично засечете ја и направете џеб.
Наполнете ги со мешавината од суви домати и сирење.
Убаво со раце притиснете ги да се распореди полнењето.
Посолете ги кременадлите, наросете црн бибер и премачкајте ги со сенф.
Во тава на оган ставете масло, ливчиња жалфија и гранче рузмарин.
Ставете ги и кременадлите.
Пржете ги на среден оган додека убаво се запржат.
Лукчето истолчете го и измешајте го со водата, а потоа со него премачкајте ги штотуку испржените кременадли.
Подготовка на сосот
Во тава на оган ставете го путерот и маслото.
Додајте го ситно ренданиот кромид и кратко пропржете.
Налејте ја и супата и оставете да поврие(не оставајте да изврие цела).
Додајте ја павлаката за готвење, куркумата, сол и малку црн бибер.
Оставете сосема малку да проврие.
Подготовка на компирите
Компирите излупете ги и исечете ги на парчиња.
Ставете ги да се варат(внимавајте да не ги преварите, нека останат малку недоварени), а потоа исцедете ги од водата.
Во тава на оган ставете масло, путер и гранче рузмарин.
Откако ќе се загреат ставете ги компирите, копарот, црвениот пипер, малку сол и црн бибер.
Пржете ги на тивок оган.
Во друга тава испржете ги шампињоните исечени на половинки.
Во чинија за сервирање ставете кременадла посипана со сосот, компири и печурки.
Во комбинација со ова одлично оди чаша црвено вино.
Ова беше нашиот овогодишен Божиќен ручек.
Среќни празници на сите!