Пица тарт (со лудо тесто)
Во мојот тефтер рецепт запишан под име *Тесто за пица* стои од поодамна, а на крајот стои дека тестото стои 1 недела и од него може да се прави пица, мекици, питуличиња ... Така видов дека сум имала и јас една варијанта на лудо тесто.
Го замесив тестото по рецептот и најпрвин ја добив оваа идеја за пица тарт што ја прикажав, а состојките се од затекнатата залиха во фрижидерот.
1. Се замесува тестото од сите наведени состојки, се става во намрсено поголемо најлонче, стои така најмалку 3 часа и потоа може да се прави пица, мекици или што ќе ви текне. Во фрижидер може да стои 7 дена.
2. Се зема тесто по проценка според садот во кој ќе печите, се замесува со брашно понамеко да не лепи. Јас ја употребив тарт тавата на Делимано, па и состојките се прилагодени според него.
3. Тестото го намачкав со кечап, потоа ставив кашкавал, салама, малку сирење, оригано, шарена сол, потоа ја распоредив смесата од маткани јајца со павлака и куркума и на крај круговите домат. Пицата тарт ја печев на 200 степени 20-тина минути.
Тестото беше мекичко, а нормално може да се стави печурки, маслинки, сусам, чајна, свежа пиперка и се друго по ваш вкус.
Лиценца: Сите права се задржани