Пита со компир и праз
Компирот се лупи и се ренда на крупнта страна на рендето.
Празот се сецка.
Во тава на оган се става зејтинот и се пропржува компирот додека да омекне. Пожелно е да се пржи на тивок огн.
Одкако компирот ќе омекне во него се додава празот и зачините по вкус, и се пржи се заедно додека да омекне и празот.
Во тавче големина од електричен шпорет се става малку зејтин.
Се започнува со филување на корите. Се зема една кора и по средината се распоредува малку од филот се преклуповаат навнатре двете страни до средина и се набира како хармоника и така подготвена се става во тацчето. На истиот начин се подготвуваат и останатите кори.
Во сад се матат јајцата со вилушка и во нив се додаваат јогуртот и млекото и таа смеса се полева рамномерно врз корите.
Се пече во загреана рерна на 200 степени се додека да зарумени.
Печената пита се остава малку да се излади и потоа се сече на коцки.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови