Испечати

Пита со компир и праз

Пита со компир и праз

Состојки

  • 500 гр. кори за пита
  • 600 гр. компир
  • 2 пар. праз
  • 100 мл зејтин
  • 3 јајца
  • 200 мл јогурт
  • 200 мл млеко
  • по вкус сол и бибер

Подготовка

Компирот се лупи и се ренда на крупнта страна на рендето.
Празот се сецка.
Во тава на оган се става зејтинот и се пропржува компирот додека да омекне. Пожелно е да се пржи на тивок огн.
Одкако компирот ќе омекне во него се додава празот и зачините по вкус, и се пржи се заедно додека да омекне и празот.
Во тавче големина од електричен шпорет се става малку зејтин.
Се започнува со филување на корите. Се зема една кора и по средината се распоредува малку од филот се преклуповаат навнатре двете страни до средина и се набира како хармоника и така подготвена се става во тацчето. На истиот начин се подготвуваат и останатите кори.
Во сад се матат јајцата со вилушка и во нив се додаваат јогуртот и млекото и таа смеса се полева рамномерно врз корите.
Се пече во загреана рерна на 200 степени се додека да зарумени.
Печената пита се остава малку да се излади и потоа се сече на коцки.