Орео кекси
Еве една моја верзија на орео кексите, многу вкусни со млечен фил богат вкус на бело чоколадо, многу сличен на оригинал орео.
Се мешат сувите состојки, потоа се додава путерот исецкан на коцки и се меси со рака. Се додава и јајцето, се меси мазно тесто се витка во фолија и се става во фрижидер најмалку 1 час, а најмногу 3 дена. Потоа на набрашнета површина се сучи многу тенка кора, со калап се вадат кругови и се редат на плех обложен со мрсна хартија. Се печат на 170 степени 12 минути. Се оставаат да се изладат на собна температура.
фил:
Се мати пенасто путерот, се додава 2 лажици слатка павлака, шеќерот и на крај стопеното и изладено бело чоколадо. Со помош на шприц се филоваат кексите.
Од оваа доза излегуваат околу 40 парчиња орео кекси.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови