Млечен леб
Во длабок сад ставете го брашното додадете сол, оцет, шеќер, маслото и квасецот.
Млекото загрејте го да биде млеко и замесете тесто да биде по намеко доколку има потреба додадете брашно .
Тестото месете го додека биде мазно и оставете да стаса околу 30 минути.
Од тестото оформете две долгнавести векни леб и ставете ги во тавче на хартија.
На лебот направете му неколку црти и со четка премачкајте го млеко ставете сусам одозгора и во текот на стасувањето премачкувајте го со млеко се додека се потроши млекото.
За двете векни треба да потрошите околу 70-80 мл млеко.
Печете на 180 степени додека добие убава румена боја а потоа намалете на 160 .
Печењето е зависно од рерната.
Испечениот леб премачкајте го со малку вода и масло и покријте со најлонска фолија да омекне.
На здравје !!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Полпети - топчиња од компири
Состојки
150 гр пире од компири (или 2 кесички од готовото пире)
90 гр пченкарен скроб-нишесте
30 гр рендан пармезан
1 лажичка сол околу 7 грама
580 мл. вода
масло за пржење
Во голем сад истурете ја подготовката за пире од компири, додајте го нишестето, пармезанот и солта, измешајте додека не се измешаат сите состојки.Додадете ја водата и измешајте додека не се добие хомогена смеса која да биде цврста и податлива за работа. Се зема од тестото и мегу дланките се формиаат мали топчиња. Откако сте ги формирале ставете да се пржат во загреано масло за кое идеална температура е 170-180 степени. Превртувајте ги како би се испржиле едмакво од сите страни, вадете на салвета како би се впил вишетокот на мсаслото.
Овие топчиња или полпети од компир мене ми се повкусни топли.