Млечен леб
Состојки
- 300мл млеко
- 500гр брашно
- 1/2 коцка свеж квасец
- 1 супена лажица оцет
- 1 кафено лажиче шекер
- 1/2 кафено лажиче сол
- 50мл масло
- за премачкување
- 70мл млеко
- сусам по потреба
- за после печење
- 50 мл вода
- 20мл масло
Подготовка
Во длабок сад ставете го брашното додадете сол, оцет, шеќер, маслото и квасецот.
Млекото загрејте го да биде млеко и замесете тесто да биде по намеко доколку има потреба додадете брашно .
Тестото месете го додека биде мазно и оставете да стаса околу 30 минути.
Од тестото оформете две долгнавести векни леб и ставете ги во тавче на хартија.
На лебот направете му неколку црти и со четка премачкајте го млеко ставете сусам одозгора и во текот на стасувањето премачкувајте го со млеко се додека се потроши млекото.
За двете векни треба да потрошите околу 70-80 мл млеко.
Печете на 180 степени додека добие убава румена боја а потоа намалете на 160 .
Печењето е зависно од рерната.
Испечениот леб премачкајте го со малку вода и масло и покријте со најлонска фолија да омекне.
На здравје !!