Лешник карамел торта
Карамел крем
Од 1 литар млеко одвојуваме 150 мл и ги полеваме карамел бонбоните кои ги ставаме во тенџере на тивок оган да се растопат.
Од преостанатото млеко одвојуваме уште 100 мл и остатокот од млекото го истураме во тенџерето и постепено ја зголемуваме температурата.
Во посебен сад ги ставаме жолчките и ги додаваме шеќерот и густинот и сето тоа го мешаме со 100 мл ладно млеко кое претходно го одвоивме. Кога млекото во тенџерето ќе зоврие ја додаваме смесата со жолчките и мешаме енергично додека не згусне (треба да се добие доста густ крем без грутки). Го оставаме кремот да се олади и почнуваме со подготовка на тестото.
Тесто
8 белки се матат со миксер и постепено се додава шеќерот. Во изматените белки се додават брашното,какаото,пецивото и мелените лешници. На крај се додава зејтинот, се меша и се истура во плехче. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
Продолжуваме со подготовката на кремот. Матиме со миксер 100 г маргарин и го додаваме во изладениот крем (кремот треба да е млак, не ладен). Матиме 200 мл слатка павлака и тоа го додаваме и имаме готов карамел крем.
Глазура
На тивок оган ги топиме чоколадата со слатката павлака се додека не згусне и не добиеме убава хомогена чоколадна смеса.
Тестото го печев во плехот од рерната и после го поделив на два дела, па тортата ми излезе широка а ниска. Има доволно фил така да може да се сече и на три дела или доколку печете во округло калапче со обрач (што е вистинската варијанта на оваа торта) се печат две кори кои се сечат уште на два пати.Јас не обожавам округла форма за торта и затоа ја правев така.
Лиценца: Сите права се задржани
http://moirecepti.mk/post/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8/