Крцкави зрнести колачиња
Најпрво се мати маргаринот со шеќерот, додека не стане кремаст.
Потоа се додава путерот од кикиритки и откако ќе се измати, се додава јајцето. Се мати додека се добие убава кремаста структура.
Брашното, пецивото, мускатното оревче/циметот и солта се мешаат и се додаваат во изматеноиот путер миксирајќи со најмала брзина на миксерот.
На крај, рачно се вмешуваат муслите, оревите и брусницата/грозјето.
Од смесата се зема со лажичка и се ставаат купчиња врз плех обложен со пек-хартија. Се внимава растојанието да е на 2-3 см, бидејќи со печењето ќе се шират.
Се печат во загреана рерна од 185С околу 15на минути, додека да поруменат.
Печените колачиња се оставаат да изладат, а потоа се вадат од плехот. По вадењето од рерна се меки, а со ладење се стврднуваат.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Nevence, receptot mi e od mnogubrojnite spisanija za hrana koi gi trupam i resiv potpolno da odam po nego. Bas zaradi brasnoto, ne sipagaat klasicni kolaci, ami imaat posebna struktura. Prvata doza sto ja pecev-salam ja ispekov :))) mi se vidoa meki i gi privrativ uste malku. Zgresiv. Zatoa i vo tekstot naglesiv deka treba da se meki, a posle se stvrdnuvaat. Mnogu se vkusni, osobeno dobro mozat da posluzat i kako sladok pojadok so casa mlekce :)
Viki, ti samo dojdi. Ke naprajme za brzo taze :)