10
јун
2012
Колач со овошје
Јајцата и шеќерот се матат оклоу 5мин.и потоа се додаваат другите состојки, но не се мати со миксер туку само со лажица. Откако смесата убаво ќе се изедначи си истура во намрсено тавиче 30 бр.и се остава да стои така 15 мин. После се ставаат овошјето по желба вишни, црешки, праски, итн. се редат и се става во загреана релна на 200 степени .Откако ќе биде готова се сече ладна и се stava шеќер во прав.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
баба ми кога правеше овошен колач, многу сличен на овој и многу вкусен, целата филозофија беше овошјето да остане горе и да се гледа. така поучена од мојата баба вредна битолчанка, јас цел живот го поминав усовршувајки ја таа техника (најчесто не успешно, ама имав визија де).
и тогаш се појави семејството на шеќерко мој. замисли, ми се изнасмееа што овошјето останало горе, требало да пропадне. ама навистина ми се смееа, не лажам :) :) :) :)
правило? :)
болката ми беше зошто ми се СМЕЕА МЕНЕ кога така ме учеле од дете :) :) :) :)
затоа прашав, постои ли правило дали треба да се горе или внатре?
они мене ќе ми се смеат....ќе им го вратам дома синот следниот пат! :) :) :) :)
Лудо, навистина ти се смееја за тоа? лооол и јас сега се смеам, шо ќе правиш, секаде е башка :)
синот не го враќам ни за камион дијаманти! го сакам многу, а и ваков пак не се раѓа. им го вратам ли, остана пола душа во мене.... <3
само им се заканувам....ги држам на готовс де :) :) :) :)