Компирот се вари, а потоа се пасира како за пире. На испасираниот компир му се додава павлаката, јајцата, сирењето, гризот и зачините и смесата се мати со миксер. Од како убаво ќе се соедини(ќе се добие кремаста маса) смесата се сипе во шприц и во подмачкана тава се обликуваат гнезда.
Врз секое гнездо се става испржено ќофте и се покрива со смесата од компир. Врз гнездата се ренда бело сирење и смесата се става во загреана рерна околу 20 минути.

Ќофтиња
Се замесува смеса од меленото месо, изренданиот кромид, јајцето, презлата и зачините и убаво се меси. Се остава околу два часа да се спојат зачините, а потоа се пржат ќофтиња.
Доста интересен декоративен ручек-стандардното наше пире послужено на малку поинтересен начин. Пирето останува сочно при печењето, а исто и ќофтињата.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално