Испечати

Гнезда од војвоткин компир

Гнезда од војвоткин компир

Состојки

  • 1кг компир
  • 150гр кисела павлака
  • 2 јајца
  • 2 лажици гриз
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица зачин
  • 1/2 лажичка црн бибер
  • 1 чешне лук
  • 100гр маргарин
  • 500гр мелено месо
  • 1 главица рендан кромид
  • 1 јајце
  • 1 лажица зачин,црн бибер по вкус
  • 1 чешне ситно сецкан лук
  • 4-5 лажици презла
  • 200гр бело сирење-100гр за пирето и 100гр за одозгора

Подготовка

Компирот се вари, а потоа се пасира како за пире. На испасираниот компир му се додава павлаката, јајцата, сирењето, гризот и зачините и смесата се мати со миксер. Од како убаво ќе се соедини(ќе се добие кремаста маса) смесата се сипе во шприц и во подмачкана тава се обликуваат гнезда.
Врз секое гнездо се става испржено ќофте и се покрива со смесата од компир. Врз гнездата се ренда бело сирење и смесата се става во загреана рерна околу 20 минути.

Ќофтиња
Се замесува смеса од меленото месо, изренданиот кромид, јајцето, презлата и зачините и убаво се меси. Се остава околу два часа да се спојат зачините, а потоа се пржат ќофтиња.
Доста интересен декоративен ручек-стандардното наше пире послужено на малку поинтересен начин. Пирето останува сочно при печењето, а исто и ќофтињата.