Ароматична палента
Подготовка
- Во зовриената вода додадете го маслиновиот зејтин и сувиот зеленчук. Потргнете ја касеролата од огнот, исипете ја палентата постојано бркајки.
- Додадете го пармезанот, босилекот, магданосот - добро промешајте и вратете на огнот - варете уште 2-3 минути.
- Топлата палента исипете ја во округла модла со размер 28, оставете да олади.
Додека се лади вие спремете го сосот така што ќе ги измешате во сад сите наведени состојки.
- Оладена палентата истресете ја на даска, исечете на парчиња,
- Во тавата загрејте го путерот, пропржете од сите страни и сервирајте топла заедно со сосот.
Се служи со зелена салата.
Напомена
-Кој не сака босилек, нека го изостави
-Ако нема пармезан, прекрасна замена е било кое топено сирење.
Додатно можете да ја посипете со зачинки кои вие ги сакате, јас додавам власец и мајоран.
Лиценца: Сите права се задржани
иди види си ги планинскиве внуци. ставив слики во коментари кај ѕвездестите крекери и шеќерните колачиња :)
A ti idi pak i vidi si go madjunot od gorzjeto... Pozdrav za drugar mi koj pozdrav e so preporaka... da si mi te cuva, gali, mazi i pazi.... kako tebe nema drug....