Испечати

Ароматична палента

Ароматична палента

Состојки

  • 30о гр. палента
  • 1,1/2 л. вода
  • 4 лажици маслинов зејтин
  • 2 лажици сецкан босилек
  • 1 лажица магданос
  • 60 гр. пармезан
  • 1 лажица сув зеленчук
  • 20 гр. маслац или путер
  • Сос
  • 100 гр. мајонез
  • 150 гр. кисела павлака
  • 1 чили пиперче или малку Чили мелено
  • 1/2 лажичка куркума
  • на вкус сол
  • 1 лажица сецкан магданос

Подготовка

Подготовка
- Во зовриената вода додадете го маслиновиот зејтин и сувиот зеленчук. Потргнете ја касеролата од огнот, исипете ја палентата постојано бркајки.
- Додадете го пармезанот, босилекот, магданосот - добро промешајте и вратете на огнот - варете уште 2-3 минути.
- Топлата палента исипете ја во округла модла со размер 28, оставете да олади.
Додека се лади вие спремете го сосот така што ќе ги измешате во сад сите наведени состојки.
- Оладена палентата истресете ја на даска, исечете на парчиња,
- Во тавата загрејте го путерот, пропржете од сите страни и сервирајте топла заедно со сосот.
Се служи со зелена салата.
Напомена
-Кој не сака босилек, нека го изостави
-Ако нема пармезан, прекрасна замена е било кое топено сирење.
Додатно можете да ја посипете со зачинки кои вие ги сакате,  јас додавам власец и мајоран.