Испечати

Грав со мелено месо и бешамел сос

Грав со мелено месо и бешамел сос

Состојки

  • потребно
  • 200 гр претходно сварен грав
  • 150 гр мелено месо
  • половина главица кромид
  • 1 домат
  • 50 гр кашкавал
  • За бешамел
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица путер
  • 200 мл млеко
  • по потреба сол, бибер ,зачин мешан

Подготовка

Во тава со малко масло попржуваме ситно сецкан кромид и го додаваме меленото месо и го попржуваме.
Доматот го рендаме и додаваме кај меленото месо го додаваме и сварениот грав промешуваме да се соединат и зачинуваме.
Готовата смеса ја ставаме во сад за печење, убаво е да користите земјена тава.
И го подготвуваме бешамелот.
Во тава го ставаме путерот и брашното, мешаме постојано да се попржи брашното и постепено го додаваме млекото со постојано мешање.
Мешаме да се згусти сосот го посолуваме и побиберуваме кога е готов го тргаме на страна.
Врз гравот го рендаме кашкавалот, врз него го распоредуваме бешамелот.
Вака подготвено го ставаме во рерна околу 15-20 минути.
Состојките се за мала количина за повеќе дуплирајте ги состојките.