Испечати

Колач со шербет, ореви и суво грозје

Колач со шербет, ореви и суво грозје

Состојки

  • 4-5 јајца
  • 1 чаша шеќер
  • 1 чаша масло
  • 1 чаша гриз
  • 1 чаша брашно
  • 1 пакетче прашок за пециво
  • 1 чаша точени ореви
  • 1 чаша суво грозје
  • 1 лажица цимет
  • Шербет
  • 750 г шеќер
  • 500 мл вода

Подготовка

Овој рецепт ми е запишан под името Грчка алва уште пред 30тина години. Нема врска со алва, туку со колач потурен со шербет. Многу вкусен и лесен за подготовка.

Се матат јајцата со шеќерот и се додаваат останатите состојки. Се меша убаво и се истурва смесата во тавче големина 32.
Се пече околу половина час на 180 степени.
Се приготвува шербетот со варење на водата и шеќерот. Можите да направите помалку шербет од дадената количина.
Се потурва колачот жежок и исечен на парчиња, а шербетот оладен.
Се декорира по желба.