Џинџербред медењаци
Ова се конечно најубавите медењаци кои сум ги испробала до сега за правење форми со калапчиња. Меки, воздушести и вкусни на текстура.
1. Се мати путерот со шеќерот, па кога ќе се соедини убаво се додава јајцето, а потоа и медот. Се додаваат содата и зачините, па потоа солта и постепено брашното, па се замесува мазно тесто. Доколку има потреба се додава уште многу малку брашно.
2. Тестото се става во најлон и се остава околу еден час во фрижидер. Потоа се сучи не многу тенко и со калапчиња се вадат форми кои се редат во плех обложен со пек хартија и се печат 7-8 минути на 180С.
3. Белката се мати со миксер колку да запени, се додава сокот од лимон и потоа се додава постепено шеќерот до посакуваната густина. Во дел по желба се става прехрамбена боја и со помош на најлон кесе се шараат медењаците.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови