30
јун
2012
Штрумф колачи
Се месат сите состојки заедно.Се прават топчиња помали од орев и се печат во подмачкан плех.Брашно се додава по потреба
За тоа време шербетот го спремаме, ја топлиме водата и мешаме додека не се стопи шеќерот.
Исто така го спремаме и филот, сите состојки потребни за филот ги ставаме во тенџере на оган да се растопат.
Кога колачите ќе бидат млаки ги мрцкаме во шербетот, ги превртуваме од сите страни за да впијат течност.
Ги редиме во плех и ги филуваме со филот.
Се декорираат со топчиња шлаг или изматена белка со 3-4 лажици шеќер.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Само во мојот рецепт е по 2, 2 филџани зејтин, 2шеќер и плус има 2 јајца. И на тоа 400гр брашно.
Како вкусно изгледаат овие, мм мммм мм. Сега ќе и се јавам на мајка ми да ги направи :D