Испечати

Штрумф колачи

Штрумф колачи

Состојки

  • За тесто
  • 3 филџани шеќер
  • 3 филџани масло
  • 2 филџани топла вода
  • 1 пециво
  • За фил
  • 250 грама вода
  • 250 грама шеќер
  • За фил
  • 3 лажици какао
  • 15 лажици шеќер
  • 1/3 маргарин
  • 6 лажици вода
  • 1 кесичка шлаг

Подготовка

Се месат сите состојки заедно.Се прават топчиња помали од орев и се печат во подмачкан плех.Брашно се додава по потреба
За тоа време шербетот го спремаме, ја топлиме водата и мешаме додека не се стопи шеќерот.
Исто така го спремаме и филот, сите состојки потребни за филот ги ставаме во тенџере на оган да се растопат.
Кога колачите ќе бидат млаки ги мрцкаме во шербетот, ги превртуваме од сите страни за да впијат течност.
Ги редиме во плех и ги филуваме со филот.
Се декорираат со топчиња шлаг или изматена белка со 3-4 лажици шеќер.