Чоколадно чудо
Подготовка на бисквитот
1. Жолчките се матат со шеќерот.
2. Во нив се додава растопениот маргарин и чоколадо.
3. Потоа брашното измешано со печивото во сад настрана и се додаваат во смесата со јајца и растопен маргарин
4. На крајот се додаваат матените белки кои претходно сме ги изматиле во сад настрана и се промешува со дрвена лажица.
5. Се пече во тавче со димензии 20 х 35цм на 180°Ц околу 20 мин, зависи од рерната. Со чепкалка за заби се проверува дали е печен бисквитот.
Подготовка на кремот
1. Слатката павлака, чоколадото и шеќерот се загреваат на тивок огин повремено промешувајќи, додека не проврие.
Филување на бисквитот :
Печениот бисквит се избоцкува со вилушка насекаде и додека сеуште е топол бисквитот се прелива со топлиот крем. Кремот е доста редок, но не треба доополнително да се мати со миксер или пак било што да се додава, бидејќи по неколку часа ќе се стегне. Прво се лади наколку часа на собна температура, а потоа уште неколку во фрижидер.
Лиценца: Сите права се задржани
Eve go istiot recept tuka postaven, kolacot e prevkusen!
Клара, кој е тој рецепт кој бил одбиен само заради насловот? Те молиме пиши ни порака да провериме уште еднаш.
Eve jas od kade go imam receptov....jas bev porano clen na Coolinarika i od tamu go imam uste od 2010 god...rekov...star recept za mene...pozz Albetina
eve sum jas pod koe ime figurirav na sajtot Coolinarika
Подготовка на бисквитот :
• 4 јајца
• 100 гр шеќер
• 200 гр маргарин (растопен)
• 100 гр чоколадо за готвење
• 4 лажици брашно
• 1 прашок за печиво
Жолчките се матат со шеќерот и во нив се додава стопениот маргарин и чоколадо, а потоа и брашното измешано со печивото. На крајот се додаваат матените белки и се промешува со дрвена лажица. Се пече во тавче со димензии 20x35cm на 180°C околу 20 min… зависи од рерната… со чепкалица за заби се проверува дали е печен бисквитот.
Подготовка на кремот :
• 500 мл хопла, слатка павлака
• 200 гр чоколадо
• 1 лажица шеќер
Слатката павлака, чоколадото и шеќерот се загреваат на тивок огин повремено промешувајќи, додека не проврие.
Филување на бисквитот :
Печениот бисквит се избоцкува со вилушка насекаде и додека сеуште е топол бисквитот се прелива со топлиот крем. Кремот е доста редок, но не треба доополнително да се мати со миксер или пак било што да се додава, бидејќи по неколку часа ќе се стегне. Прво се лади наколку часа на собна температура, а потоа уште неколку во фрижидер.
Број на лица : 10
Probanoooooooooooooooo i mnogu ubavooooooooooo............
Albetina, eve go receptot od kade jas go imam....jas porano bev i na sajtot na Coolinarika pa go imam vo arhivata od tamu