Чоколадно задоволство
Иако одамна еден рецепт си чувам за оваа прилика, сепак за 200от се одлучив да биде мојата скорешна роденденска торта, која освен ќе го бележи бројот на моите досегашни рецепти, ќе ја бележи и мојата целогодишна дружба со вас и активност на Мои Рецепти, кога на 14 март за прв пат случајно го пратив својот прв рецепт
http://moirecepti.mk/post/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/
...и од тогаш ме вративте во кујна и ми навлековте едно ново хоби, хоби за готвење.
Е па, ајде да се вратиме на готвењето : )
Јајцата и шеќерот убаво изматете ги, се додека не се добие убава кремаста маса.Матејќи, лажица по лажица, додадете ги маслото и млекото.Потоа додадете ги исто така и останатите состојки.
Испечете 3 вакви теста.. Користев тава бр.24. Тортата е солидно висока, па ако сакате поголема, а нормално висока, можи да печите и во бр.26.
Половина литар слатка павлака оставете да дојди до степен на вриење, па потоа додадете ги чоколадата искршени на коцки. Исклучете ја ринглата и мешајте се додека не се хомогенизира смесата.
Тргнете од оган и оставете да олади.
Изматете ја и другата слатка павлака.
1/3 од чоколадната смеса тргнете настрана-таа ќе биде за премачкување на корите, а другата измиксирајте ја во изматената слатка павлака.
Секоја кора прво се натопува со млекото со Несквик, па се премачкува со 1/3 од чоколадната смеса, па врз неа се премачкува со 1/3 од филот.
Најгорната кора се прелива со останатиот дел од чоколадната смеса, а со филот се премачкуваат страните.
Украсете ја со ролери, бони топ, чоко смоки, наполитанки, бомбончиња, шарени шеќерни трошки.
Лиценца: Сите права се задржани
честитки за твојот 200-ти рецепт, кој уште еднаш ја покажува твојата креативност во готвењето.
Како благодарност, ти подаруваме Делимано Фестиво тава http://www.delimano.com.mk/elektricni_uredi/festivo.html
Се надеваме на уште многу твои интересни рецепти и долготрајно заедничко дружење.
Искрено,
МоиРецепти
Tzajna, izbrojav 600 gr cokolado :))))
Cestitki!! I jas se nadevam na dolgo i produktivno druzenje, a mozi i kafe ke pieme konecno :)))
П:С: Оди кај ванилините кекси да видиш ШО сторив ;)
Da, za cokoladoto bea 600 gr..
П.С.: Ми недостигаш тука ;)
Cestitki Klara i za receptot i za nagradata a i za vlozeniot trud da stignes do ovaa brojka !
Анче, неверојатно задоволство ми е кога ќе ги гледам твоите уметнички дела. Едноставно, ми се прекрасни и некако исполнети со некој мир и спокојство, човек се чувствува дека лебди (барем кај мене е така) во безпросторот додека ги гледа. Ти благодарам што покрај убавите зборови оваа убава слика ги краси овде коментарите :* Посебно ти благодарам и за пофалните зборови. Кај тебе кујната не можи никогаш да се смета како уште една просторија во домот. Сметам дека си преголем гурман за да можиш така лесно да ја игнорираш ;) Всушност, моја замисла е дека таму галантно пристапуваш како и кон сликањето, со многу МЕРАК :)
Ti cestitam za RD, ovoj recept zasluzuva da bide i RM (ne Republika Makedonija, tuku recept na mesecot) :))
Ме изнасмеа со она РМ :))) хехе кај ти текна :)))))
Честитки и за РД,а и со здравје да си ја служиш новата Фестиво тава.
Тортата ја видов уште од порано на твојот профил,колку што се сеќавам,навистина одлична декорација,а верувам дека била и превкусна.
Поздрав до тебе и одиме понатаму!!!