Чоколадна торта со ананас (посно, без масло)
Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени.
Исцедете 150 мл сок од портокал. Ставете ја јаболковата киселина.
2 средно големи јаболка излупете ги и исчистете ги па блендирајте ги додека се сторат каша.
Ставете ги во портокалот.
Потоа постепено додајте го брашното, какаото, шеќерот, пецивото, содата, ванилата и убаво промешајте. Додајте го ананасот.
Загрејте ја водата до вриење и турете ја во смесата. Обложете калап за торта (22 цм) со хартија, ставете ја смесата и печете отприлика четириесетина минути на 180-200 степени. Ако е потребно негде при крајот покриете го со фолија, да не изгори горниот дел.
Кога ќе се олади пресечете го на две кори.
Долната најпрво премачкајте ја со мармаладот од праски, ставете половина од кремот, другиот дел од кексот и одозгора премачкајте ја со преостанатиот крем. Украсете со рендано чоколадо или по ваша желба.
За кремот, прво стопете го чоколадото па оставете го да се излади.
Водата од наутот измиксирајте ја, отприлика дестина минути, па продолжете со миксирање постепено додавајќи од шеќерот и лимоновиот сок. На крајот додајте го чоколадото и со шпатула измешајте го.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови