9
мај
2013
Црвено рижото со печурки
Се убаво измијте и насечкајте( кромитчињата,лукчињата,печурките)
На маслото запржете ги лукот и кромидот.
Додадете го оризот и откако кратко сте пропржиле, налејте ја водата и оставете да се динста 40 минути или додека водата скроз не се упие.
Во вог тава запржете ги печурките, додадете ги зачините...и оваа смеса додадете ја кај оризот.
Оставете уште 10 минути да се динста и сервирајте на лист зелена салата.
Јас го правев кога беа постите,а инаку може да изрендате и пармезан...
Уживајте!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Црвениот ориз е интегрален, а се добива со вкрстување на диворастечки и култивизиран ориз. Својата боја ја должи на бојата на земјата на која се одгледува.
Има висока нутритивна вредност и оревкаст вкус.
Добар е за намалување на холестерол, а и за природен баланс на хормоните во телото, бидејќи е богат со фитоестогени.
Поздрав и имајте си убав викенд.