Сусамка бомбица
За да го осетите вкусот на овие сусамови бомбици, бидете стрпливи, нека одстојат еден ден, тогаш веќе почнале да се спојуваат вкусовите.
1. Модрите сливи потопете ги во топла вода и нека одстојат, по што ќе ги извадите, на салвета нека се исцедат, ситно исецкајте ги.
2. Бискотите сомелете ги, во нив додадете ги исецканите сливи и останатите состојки, измешајте и треба да добиете фина компактна смеса од која ќе правите бомбиците.
3. Секоја направена бомбица поставете ја на хартија за печење и ставете во фрижидер.
4. За тоа време спремете ја глазурата топејки го чоколадото на пареа, а во истото веќе сте го додале и зејтинот, откако ќе се стопи додадете го афионот.
5. Извадете ги бомбиците од фрижидерот и уште малку дооформете ги, глазирајте ги и повторно вратете на хартијата за печење. Нека се стегни чоколадото .
Совет
- Зависно од кои бискоти ќе користите, можеби состојките за малку ке варираат, со Петит мене совршено ми одговараа состојките, а доколку користите друга врста на бискоти и ви се пристори дека е многу тврдо, додадете од кондензираното млеко и сокот од портокал, а доколку ви се пристои помеко, слободно додадете повеке сусам.
- Сусамот јас предходно го подпечам на суво тавче, потоа го ставам во смесата бидејки со печен сусам вкусот е сосема друг.
- Имаше некоја нова бела чоколада, ми беше потребно неколкупати да ги минувам низ глазурата и пак не го добив тоа што сакав да го добијам, сакав беееели, бели како снег... е тогаш афионот во него го прави своето, но веќе назад вракање нема.. тоа е што го гледате конечниот исход.
- Ако ги ставите повторно во фрижидер направените бомбици, после глазурата полесно и побргу се зацврстува.
- Кога ја правев смесата, нормално дека ќе пробам, не бев толку задоволна, но наредниот ден... се изненадив, одличнииии.
Лиценца: Сите права се задржани
За вкусот не се сомневам,ама нај ме бендиса тоа афионот во чоколадото.Многу добар ефект дава