Малку поинаков кекс по состав. Едноставен, но сепак интересен. Колку повеќе стои, толку е повкусен. Вистинското уживање на вкусот и структурата е откако ќе преноќи.

По рецептот, белките се матат одделно, а жолчките заедно со шеќерот и медот, така што белките се вмешуваат на крај полека и внимателно. Јас јајцата ги матев цели, но многу подолго време, некаде 10 до 15 минути заедно со шеќерот и медот, односно додека миксерот не почна да си прави „пат“ низ нив.
Изберете поголема вангла, кексот е издашен.

Понатаму процедурата е следна. Брзината на миксерот се сведува на минимум, па се додаваат двата вида масло и млекото, јогуртот, па дури и кисело млеко или цврст јогурт би можело.

Се додава квасецот, печивото и афионот, кој комотно можите да го сместите и во 4 нормално полни лажици и на крај, пченкарното брашно, кое ќе го вмешате со помош на жица или шпатула рачно и внимателно.

Смесата истурете ја во тава 25х35, предходно намастена и набрашнета.
Печете на 180С околу половина час.

Кога ќе излади, посипете го кексот со шеќер во прав и исечете на коцки или ромбоиди.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови