Потпечена каша од просо
Подготовка:
1. Просото го ставаме во вода да стои во текот на ноќта. Следниот ден го цедиме, го миеме со ладна вода и повторно процедуваме.
2. Јаболката ги лупиме, ги сечиме на половина и ги сечиме на тенки парчиња. Садот во кој ќе печиме го премачкуваме со кокосовото масло, на дното редиме од јаболката, врз нив наросуваме цимет и ставаме половина од сецканите ореви.
3. Во длабок сад ја ставаме банана и ја пасираме со виљушка. Го додаваме медот и просото, промешуваме. Ги додаваме водата, млекото, брусницата и сувото грозје. Промешуваме. Смесата ја ставаме врз јаболката. Одозгора ги ставаме преостанатите парчиња јаболка, ореви и цимет.
4. Печиме во загреана рерна на 170 степени околу 35 -40 минути, зависно од рерната, додека не изврие течноста и не се потпечи кашата. Оставаме малку да се излади, послужуваме со путер од јатки по желба.
На здравје
Лиценца: Сите права се задржани