Подготовка:

1. Кромидот го сецкаме и го ставаме да се пржи во сад на оган, во кој ни е ставено маслиновото масло. Пржиме неколку минути. Лукот и морковот ги сецкаме. Во тавата со кромид го додаваме лукот, морковот и просото, кратко пропржуваме. Ги додаваме густиот доматен сос, доматниот сок и дел од водата. Промешуваме. Го додаваме грашокот и зачините, оставаме да се вари на средна температура, повремено промешувајќи и ја додаваме и преостанатата вода. Вариме додека не испари течноста (околу 25 минути ). Ги додаваме испржените шампињони, промешуваме.
2. Црвените пиперки ги полниме со филот и ги редиме во сад во кој ќе ги печиме. Ги потураме со доматниот сок и водата. Покриваме со фолија и печиме во загреана рерна на 180 степени 1-1,5 часа, зависно од рерната. 5 минути пред крај ја вадиме фолијата да се потпечат.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани