20
јун
2022
Пекарски кифли
Подготовка
1. Во топлата вода се додава шеќерот, 2 лажици брашно и квасецот издробен. Се остава да запени.
2. Се додава маслото и 1/3на од брашното, се меша, па се додава солта и со постепено додавање на брашно се замесува мазно тесто. Тестото се покрива и се остава на топло да се дуплира.
3. Се земаат парчиња, се засукуваат со сукалка долгунесто и се виткаат во форма на кифла.
4. Кифлите се редат во плех, се покриваат и се оставаат да нарастат, па се мачкаат со мешавината за премачкување и се печат во загреана рерна на 200С.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Како сакам нешто месенко, суканко, се време не останува,