Испечати

Пекарски кифли

Пекарски кифли

Состојки

  • За тесто
  • 0,5 литар топла вода
  • 2,5 лажици шеќер
  • 1 лажица сол
  • 120 мл масло
  • 1 коцка свеж квасец
  • околу 1 кг брашно
  • За премачкување
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица масло
  • 3 лажици вода

Подготовка

Подготовка

1. Во топлата вода се додава шеќерот, 2 лажици брашно и квасецот издробен. Се остава да запени.

2. Се додава маслото и 1/3на од брашното, се меша, па се додава солта и со постепено додавање на брашно се замесува мазно тесто. Тестото се покрива и се остава на топло да се дуплира.

3. Се земаат парчиња, се засукуваат со сукалка долгунесто и се виткаат во форма на кифла.

4. Кифлите се редат во плех, се покриваат и се оставаат да нарастат, па се мачкаат со мешавината за премачкување и се печат во загреана рерна на 200С.