28
мар
2012
Пекарски кифли
Најпрво го ставаме квасецот во топла вода да омекне. Потоа го ставаме во длабок сад за месење. Ги тураме млекото(млако),шеќерот, солта и 12 лажици брашно. Се се меша да се добие убава смеса и се остава тестото да надојде. Потоа му го тураме маслото, јајцата и останатото брашно. Се меси тестото и се расукуваат кори. Од корите сечкиме триаголници и ги виткаме во форма на кифлички. Се ставаат во плех намачкан со маргарин и се печат да заруменат убаво од сите страни на 250 степени. Откако ќе ги испечеме се мачкаат со маргарин или масло.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
kolku e na liters ili na ML mlekoto oti jas nemam mereno mleko na kilograms?
za 6 finzali maslo kolavi ti se vinzalite na ML?
ama imas 2 килограми брашно
treba od ova da se izvaje mnogu neli? mnogu ubavi ti se pulat sakam da ti japrobam receptata ... ke cekam da mi odgovaras i ke gi napravm Pozdrav