Посни пекарски кифли со ленено семе и сончоглед
Стандардниве мрсни пекарски кифли се ептен лесни за работа, значи нема шанса и почетник во месење да ги згреши...толку се меки и вкусни -душа се
Пред се омилени се на мажот ми и само такви јади,а мене искрено ми се преку глава дојдени хехехе и затоа вака од време на време си додавам и разноразни семиња и си ги правам по овој рецепт во оваа посна варијанта чисто колку да сменам на вкус
Е сега кој како си работи но мене вака ми е најлесно и никогаш не ми се случило да ги згрешам со оваа постапка
1.Во садот за месење се ставаат изронатиот квасец,шеќерот,солта и 6-те лажици брашно им се дотура топлата вода,промешуваме со лажица и оставаме 10-тина мин де си надојди квасецот.
2.Потоа во таа смеса ги додаваме лененото семе и сончогледот и три филџани масло и постепено го додаваме брашното и замесуваме средно тесто (затоа велам брашно по потреба бидејќи некое брашно е помеко,друго потврдо)
3.Од тестото формираме кифли на намрсена површина (овој пат се одлучив за цветови - види слика) или можеме да скинеме едно топче да го исучиме,да го наполниме и да го роловаме
4.Ги редиме во подмачкан и побрашнет плех или мојата полесна варијанта на хартија за печење ги оставаме да стасаат подолго време - треба да збуфнат убаво и потоа ги премачкуваме со истопен маргарин помешан со сенф (сенфот е по желба) им наросуваме сусам и ги печеме на 180 степени додека не поруменат од долната и горната страна.
Иако има многуууу рецепти за пекарски кифли една плус минус не е на одмет... но најважното е да се запази постапката на месење,баре според мене - да не се правам тука стручњак за нешто за што не сум, ова го кажувам од мое искуство за овие кифли хехехе
Јас одбрав ленено семе и сончоглед - тоа ми се најде по дома инаку ги правам и со разни други мешавини - во секој случај се вкусни
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
uffff kako izgledaat tvoite sto pati poubavi od moite....ama kakva radost e ova ne znajs....i ova so slikite arno mi gi stavi da se zasramam,bidejki jas nikogas ne ti postiram sliki od tvoite recepti sto gi pravam,i ne samo tebe tuku na nikoja druga clenka,ete sram da mi e....
ti blagodaram sto gi napravi i sto mi napravi vakva cest pozdravv :***
Како експедитивно сум ги правела, па и тоа брашното што го имав земено ми се „пушташе“, па добро е што суперски да ти кажам излегоа:)
п.с. сликано набрзински...ги чекав да подизладат за да ги стрпам во замрзнувач :)
позз