Мармалад од шипки
Направете прошетка во природата која знае многу да дарува., неизбежно е да се сретнете со шипките, наполнете ги кошниците, ќе се вратите задоволни ....
За мене највкусниот мармалад, можеби затоа што тешко се спрема.
Подготовка
1. На измиените шипки одстранети им ги црните капички, оставете ги на чаршав неколку дена да омекнат (да гнијат).
2. Откако добро омекнале, ставете ги во погоемо тенџере, облијте со вода и варете додека добро не омекнат. Пропоасирајте ги преку пресата.
3. Не фрлајте го остатокот од пасираните шипки, вратете ги во тенџерето и повторно залијте со вода, нека повторно проврие, но пазете да не ви загори. Оваа постапка за да се добро испасира се што е убавото во шипката. Повторно испасирајте, а притоа помагајте си со топлата вода за да добро се испасира.
4. Целиот сок кој сте го добиле повторно го прецедете преку пресата, а потоа преку газа.
5. Ставете го вака прецедениот сок во тенџерето и варете притоа стално бркајки го за да не ви загори, тоа не смее да се случи. Варејки го сокот кога ќе дојде до половина од целокупната количина, ставете го шеќерот и продолжете да варите и продолжете да бркате. Густината проверувајте ја стално ставајки на тацна од мармаладот, па кога со лажицата ке поминете преку оладениот мармалад ако се направи како што велиме ние - „Пат“- мармаладот е готов.
Повторно да напоменам, не смеете да дозволите да ви загори мармаладот, што значи нема да се тргнете од него откако го ставите да се вари.
Вкупната количина на сок е околу 14 л. на кои се става 5 кгр. шеќер, а мармалад ке добиете околу 10 кгр.
Јас сум сигурна дека многу знаат и за тоа дека нашите мајки на крајот кога сметаа дека мармаладот е готов ќе ставеа во тенџерето угрејана маша (жар угрејана), ќе ја ставеа во тенџерето, кога ќе престане да цврчи, ќе ја извадат и се трга мармаладот, готов е. Усвитената маша ја ставаа поради посебниот шмек кој го добива мармаладот. Кога правам ваков мармалад јас настојувам да го правам токму вака.
Лиценца: Сите права се задржани
ние си правиме џем од шипки, ама подоцна ги береме, кога се помеки, некаде на средина на октомври :)
а и порано ги беревме од планините по кои што шетавме, сега си имаме наша планина :)
еве го нашиот. го правиме поразлично од тебе, ама шипки си се шипки. од кога сме дојдени на село не сме направиле. живи гревчиња сме. не можеме да стигнеме да набереме шипки. ШИПАК ШИПКИ! :) :) :) :)
локалциве ги берат и ги продаваат на откуп, па и зелени се веќе сотрени, не па да остане нешто за октомври. оваа тегла беше последната од 30ината што ги направивме првата година. се зџигеривме од работа јас и шеќерко, ама вредеше ептен :)