Денот нека ви почне со убава миризлива штрудла, едноставна, посна. Од оваа тесто се подготвуваат четири големи ролати.
Подготовка.
1. На почеток сварете го чајот, сварете си повеќе никогаш не се знае колку течно ќе впие брашното. Квасецот со малку топол чај и шеќер оставете да надојде. Брашното просејте го и на средина ставете го квасецот, маслото, солта по краевите, ренданата кора од лимон, ванилата и замесете убаво мазно тесто додавајќи постепено чај.

2. Откако ќе го дуплира волуменот тестото го делиме на четири дела кои ги расукуваме во правоаголна форма. Секоја кора на еден крај ја засекуваме на неколки места. Поголемата половина ја премачкуваме со мармалад, посолуваме со мешавина од мак, ореви, цимет и сецкана чоколада. Тестото го мотаме во ролат потоа го фаќаме за праевите и мотаме контра едниот дел на една страна дугиот на друга. Ролатот ќе се издолжи го преклопуваме на две и повторно мотаме.

3. Вака формираните ролати посолете ги со крупен шеќер и цимет, обложете ги во плех и оставете да подстасаат околу петнаесет минути. Печете на 200степени половина час.
Послужете со топол чај и убав муабет...добар апетит!!!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани