Либумот всушност бил леб или погача која се во одредени прилики и прослави нудела на духовите во староримските домови. За овој леб имало повеќе верзии на рецепти, но овој бил најблиску до оригиналот - древниот рецепт, а преработен од Римски кувар на најпознатиот автор на готварските книги за древни рецепти - Марк Гавиус Апициус кој живеел во 1 век сл.н.е., за времето на император Тибериј (14–37 г.).
Тој ја напишал познатата готварска книга De re Coquinaria

Овој рецепт е прилагоден на оригиналот, верувам дека е така. Додека се пече овој леб во кујната се шири божанствен мирис кој ме прави нестрплива додека се испече. Подеднакво вкусна грицкалица и додека е топла и ладна... едноставно фантастилно лепче за кое не треба многу ниту време ниту уметност, едноставен рецепт!

Подготовка
1. Изгмечето го или изрендајте го сирењето, додадете го брашното и јајцето, замесете и поделете го добиеното тесто на 4 еднакви дела.
2. Од секое тесто формирајте мала погачка, засечете ја со нож на 8 дела.
3. На модлата или во тавчето на дното ставете ловоров лист, врз листовите поставете ги погачките и печете во загреана рерна околу 40 мин. додека не порумени.

НАПОМЕНА
Како што прочитавте, пишува 600 гр. сирење. Јас поради тоа што за викендов не знам колку пати го испеков, секој пат различно сирење користев - од тврдо овчо, меко кравјо, фета.. за да на крај ставам урда. Во сите случаи еднакво добро. Значи следен пат нема да мислам кое ли сирење да го користам, едноставно тоа што го имам во моментот,а најекономична грицкалица ова лепче ќе ми биди и ако користам само урда, но не да е водена, туку сува.
Не штедете на ловоровиот лист, дава одличен вкус, токму тој е причината за оваа вкусотија. Не мислете дека ние немаме свеж ловор (а можеби некој си го има во градина), користам сув за кој сметам дека не го намалува вкусот на лепчето.
Нека ви е слатко!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани