Лесен џем од сливи и праски
Спојот на овие два вкуса е навистина многу убав. Јас си го правев вчера и првата тегла веќе ја нема.
1. Праските и сливите се чистат од коските.
2. Се сечат на коцкички.
3. Сите состојки се ставаат во сад за варење.
4. Се вари, без мешање на средна топлина, додека не почне да се згуснува, околу 20 минути. (Може да се стави и во рерна)
5. На тивко се вари, се промешува додека не добие конзистентост на џем, околу 30 минути. Може да се додаде уште малку лимон и се остава да се излади.
Половина од овошјето изблендирав, другата ја оставив во коцкички и ми испадна многу убаво. Може и целата смеса да се изблендира или да се остави во коцкички како си го сакате повеќе.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови